Uncategorized

Waarvoor gebruik je hardwaxolie?

Zoals je het hout buiten beschermt moet je natuurlijk ook het hout binnen je huis beschermen. Maar hoe dan? Je hebt iets over oliën gelezen als Bangkirai olie, parket olie maar je oog is gevallen op hardwaxolie. Waar hardwaxolie precies voor goed is lees je hieronder!

Hardwaxolie

Hardwaxolie is een van de vloeistoffen waarmee jij jouw vloer kan beschermen. Hardwaxolie is zoals de naam al verklapt iets met olie. Ondanks dat de naam hardwaxolie is, is meestal hardwaxolie een mengsel van olie en (hard)was. Sommige bedrijven produceren hardwaxolie ook wel onder de naam hardwasolie, omdat er was in verwerkt is. Hardwaxolie kan je dus aanbrengen op je houten vloer om de vloer te beschermen. De hardwaxolie zal diep in de poriën en gaatjes van hout trekken maar ook tegelijkertijd een beschermlaag achterlaten op de vloer. Zodra de hardwaxolie in het hout trekt zal de vloer waterafstotend worden en minder snel vuil aantrekken.

Voordelen

Een van de voordelen is dat de gaatjes en poriën in het hout opgevuld worden door hardwaxolie. De hardwaxolie gaat als het ware in de gaatjes en poriën zitten waardoor de vloer weer egaal wordt. Eventuele hoogteverschillen in de vloer door de gaatjes en poriën verdwijnen door hardwaxolie. Je vloer afwerken met hardwaxolie geeft je de mogelijkheid om zelf het effect van de afwerking van de vloer te kiezen. Je kan je vloer een glanzende, zijdematte maar ook een matte uitstraling geven. De vloer kan je eens per vijf jaar opnieuw een hardwaxolie beurt geven waardoor de vloer weer gaat stralen zoals in het begin.

Nadelen

Ondanks het feit dat je jouw vloer in verschillende kleuren kan afwerken kan je helaas niet veel doen aan het langdurig behouden van de kleur van jouw vloer. Dit komt door het feit dat je hardwaxolie in meerdere lagen aanbrengt en de kleur in de eerste laag al aangebracht wordt. Hierboven komt een transparante laag die het bijwerken van onderstaande laag/lagen blokkeert. Er moet goed opgelet worden dat al het hardwaxolie goed uitgepoetst wordt op de vloer. Op het moment dat er teveel hardwax op het hout achterblijft en uithardt zal dat vette strepen afgeven op het hout. Dit zal de hele vloer ‘verpesten’ en dat wil je niet hebben natuurlijk.

In het kort

Hardwaxolie is een mengsel van olie en was die ervoor zorgt dat jouw houten vloer beschermd zal worden. Hardwaxolie zal in het hout trekken en een laag achterlaten op het hout. Doordat hardwaxolie in het hout doordringt zullen oneffenheden in de vloer verdwijnen met een egale vloer als eindproduct. Echter adviseer ik wel om zo goed en snel mogelijk al het hardwaxolie uit te poetsen want zodra er teveel hardwaxolie uithardt op de vloer zullen er strepen op de vloer komen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *