Slaapkamer

Hoog laag bed kopen? Denk hier vooraf goed over na

Voordat je een Hoog laag bed koopt, moet je goed geïnformeerd zijn over de do’s en don’ts. Ook is het belangrijk dat je weet aan welke eisen een hoog-laag bed moet voldoen. In dit artikel benoemen we alles wat je weten moet:

Om met het laatste te beginnen: zorg altijd dat het een gecertificeerd medisch bed is. Als je geen gecertificeerd hoog-laag bed hebt, is de kans groot, dat je zorgverstrekker of zorgverlener, die meestal vroeg of laat bij je aan bed gaat komen, je ziekenhuisbed afkeurt als verpleegbed met hoog laag functie. Dus, dan kan je letterlijk spreken over weggegooid geld.

Wat is een hoog laag bed en waar moet het aan voldoen?

Een hoog laag bed is een gecertificeerd zorgbed wat aan alle eisen die door de (thuis)zorg gesteld worden, voldoet. Een hoog laag bed kan uiteraard in hoogte worden versteld, maar er zijn nog meer eigenschappen waar dit bed aan voldoet.

Veelal wordt er beweert dat een hoog laag bed voldoet aan alle ARBO eisen om een zorgverlener goed zijn werk te laten doen. Als vanzelfsprekend is het belangrijk dat ARBO eisen een rol spelen en het bed op deze hoogte kan worden geplaatst, maar dit zegt niet zo veel over de certificering van een zogenaamd zorgbed.

Wanneer een bed zorg gecertificeerd is, gaat het als eerst om jouw veiligheid en de veiligheid van de zorgverlener. Er moet dan ook een gedeeltelijke zij beveilig aanwezig zijn en er moet een papegaai aan het frame geïntegreerd zijn. Daarnaast moet het op maat gemaakte matras antislip zijn en moet het bed aan weerskanten voorzien zijn van een matrasremmen. Ook is het van groot belang dat de voet-en hoofdborden zo hoog zijn dan het matras er niet overheen kan glijden. Een frame van een zorgbed moet ook gemakkelijk te reinigen zijn zodat er kan worden voorkomen dat bacteriën zich in het frame nestelen.

Kies je voor een metalen of een houtenbodem

Hoge en lage bedden worden aangeboden in verschillende kwaliteiten, die niet alleen verschillen in afwerking, maar ook in slaapcomfort. Oudere mensen hebben over het algemeen minder “vet op de botten” en ook de rug en nek zijn vaak gevoeliger, dus slaapcomfort is van het grootste belang. Bedden die in ieder geval goed zijn, worden aangeboden met houten frames, misschien zelfs met pluche spijlen die verstelbaar zijn voor stevigheid. Een zorgbed met metalen bodems is wat ouderwets en minder geschikt, wat dan ook echt ten koste gaat van het slaapcomfort. Dit gebeurt meestal bij hele goedkope bedden of bedden die ter beschikking worden gesteld, bijvoorbeeld via “uitleen” worden geleverd.

Waarom is dat? Grotendeels omdat het metalen frame snel en goedkoop hygiënisch gereinigd kan worden, waarna het zorgbed weer in elkaar gezet kan worden met de volgende persoon. Wie echter een bed voor zichzelf koopt, zou er nooit een kiezen met een hardmetalen onderstel; zachthouten latten zijn gewoon zoveel mooier en het ligt ook nog eens beter.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *