Uncategorized

Hoe kies je de juiste verlichting voor je woning?

Het zoeken van de juiste vorm van verlichting voor in je huis kan nog best wel eens een lastig karwei zijn. Er is namelijk ontelbaar veel keuze en hierdoor raak je snel het overzicht kwijt. Ook is het soms lastig om het overzicht te bewaren van welke soort verlichting je in welke ruimte nodig hebt. Wij hebben daarom de 3 belangrijkste tips omtrent het vinden van de juiste verlichting voor je op een rijtje gezet!

Breng je woning in kaart

Voordat je kunt beginnen met het zoeken van de juiste verlichting is het belangrijk dat je alle ruimtes van je woning in kaart brengt. Je maakt dus een plattegrond van alle objecten in je huis. Denk hierbij aan de meubels, de deuren, schilderijen enz. Deze plattegrond teken je op schaal zodat je heel duidelijk aan kunt geven waar lichtbronnen kunnen worden aangelegd.

Omschrijf de functies

Zodra je alle ruimtes in kaart hebt gebracht kun je gaan beginnen met de functieomschrijving van bepaalde plekken in je huis. In een woonkamer wil je bijvoorbeeld kunnen relaxen, lezen, tv kijken en koffie drinken. Bij deze handelingen hoort een bepaald soort verlichting en hier moet over worden nagedacht. Je moet wel in je achterhoofd houden dat een bepaalde ruimte vaak meerdere functies heeft waardoor je ook verschillende soorten verlichting nodig zult hebben.

Match de functies met de juiste verlichting

Nu het duidelijk is wat voor functie een bepaalde ruimte heeft kan hier een passend soort licht bij worden gezocht. De drie belangrijkste soorten verlichting zijn basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting.

Basisverlichting

De basisverlichting zorgt er voor dat er overal in huis een zelfde soort verlichting te vinden is. Lampen die dienen als basisverlichting zijn een vorm van verlichting die je als eerste aan doet wanneer het donker is en je de weg in huis moet vinden. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om deze vorm van verlichting een dimschakelaar te geven zodat je lampen een extra functie krijgen. Ze geven op deze manier namelijk niet alleen de noodzakelijke verlichting maar geven je woning zo meteen een beetje meer sfeer.

Functionele verlichting

Zoals de naam al doet vermoeden zorgt functionele verlichting ervoor dat aan speciale wensen wordt voldaan. Zo zorgt een nachtlampje ervoor dat je ‘s avonds nog lekker kunt lezen en geeft een spotje een gerichte lichtval op een mooi schilderij. Ook de lamp boven de eettafel heeft een belangrijk en vaak ook dubbele functie. Je wilt aan de eettafel bijvoorbeeld een kop koffie kunnen drinken in de ochtend maar ook sfeervol kunnen dineren in de avond. Lichtbronnen kunnen dus meerdere belangrijke functies hebben.

Sfeerverlichting

Deze leuke lampjes zorgen ervoor dat je woning er gezellig en knus uit komt te zien en geven je het echte thuisgevoel. Deze vorm van verlichting geeft vaak weinig licht en is op een leuke manier vormgegeven. Hierdoor vallen ze vaak op in je interieur en is het een leuke vorm van decoratie.

Nu je weet welke drie vormen van verlichting er zijn kun je ze gemakkelijk aangeven op je getekende plattegrond. Je maakt zo heel eenvoudig een mooi overzicht van welke soort verlichting je waar wil gaan gebruiken en voorziet je gehele woning zo eenvoudig van de beste verlichting!

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *